Dieta; czyli o tym co nas naprawdę krzepi

/
5 Komentarzy


Czy działanie uzależniające ma tylko alkohol, nikotyna, narkotyki czy seks? Nie. Ostatnie badania dowodzą, że równie silnym nałogiem, może być uzależnienie od cukru -  oraz generalnie złych nawyków żywieniowych.

„Cukier krzepi” -  głosiło komunistyczne hasło wymyślone przez Melchiora Wańkowicza. Czy jednak na pewno? Cukier krzepi chwilo: oczyszczony, lub inaczej rafinowany cukier, nie zawiera żadnych składników odżywczych. Z punktu widzenia żywienia jest więc produktem zupełnie zbędnym i bezsensownym, a niestety także bardzo szkodliwym. „Biały cukier”, który miał być synonimem dobrobytu powojennej Polski to nic więcej niż „puste kalorie”. Energia, którą nam daje cukier nie jest długotrwała. Dobre samopoczucie przychodzi szybko i równie szybko odchodzi; a nam pozostaje uczucie zmęczenia, znużenia i głód -  którego tak naprawdę nie zdołaliśmy zaspokoić, mimo, że skonsumowaliśmy  kilkadziesiąt czy kilkaset kalorii.  Oprócz negatywnych skutków fizycznych, o których długo by pisać, cukier działa także na naszą psychikę.  Szczury, które  przez kilka tygodni dostawały spore porcje cukru, po jego  „odstawieniu”    stały się wyraźnie rozdrażnione; nie potrafiły wykonać najprostszych zadań, dostawały palpitacji. Miały dokładnie te same objawy, co narkoman, któremu zabrano narkotyk.  Nic dziwnego: te same badania przeprowadzone na szczurach, dowodzą, że cukier uzależnia  nawet silniej  niż kokaina i heroina! Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do osłabienia uwagi, pamięci, zaburzeń umysłowych oraz powoduje nadmierną nerwowość. Po spożyciu porcji tortu opadamy z sił: czujemy się ospali, nic nam się nie chce. Walka o kreatywność i energię rozpoczyna się od nowa: zwykle od zjedzenia kolejnego kawałka, albo batonika,  który zadziała także na chwilę,  aby uśpić nas za jeszcze bardziej.

 Na początku XX wieku średnie spożycie cukru w Europie wynosiło 5 kg rocznie na osobę. Dziś Polak zjada około 42 kilogramów rocznie! Dla mnie są to liczby zawrotne, bo 3,5  kg miesięcznie wydaje się ilością oszałamiającą! Wystarczy przypomnieć, że kilogram cukru dostarcza około 4000 kcal -  co odpowiada prawie 2 dniowemu zapotrzebowaniu energetycznemu przeciętnego dorosłego człowieka.
Nasze nawyki żywieniowe  zmieniły się ogromnie: jeszcze w latach 50, w Polsce pieczywo białe, pytlowe stanowiło mniej niż 20 % całości wypiekanego pieczywa. Powszechny był chleb żytni, razowy.  Dziś jest dokładnie odwrotnie. Komunistyczna propaganda i przemysłowe, tanie piekarnie kazały nam wierzyć, że czarny chleb to synonim biedy, zacofania, a białe pieczywo wprowadza nas w cywilizację dostatku i elity. Niestety biała mąką działa trochę podobnie jak cukier: co prawda dostarcza składników odżywczych (  znacznie mniej niż ciemna), to jednak sytość przychodzi szybko i równie szybko opada: nasze uczucie głodu nie zostaje na długo zaspokojone, a poziom energii jest niezadawalający.

Dajemy się nabijać w żywieniową butelkę, która nie dość, że drogo nas kosztuje -  to jeszcze nam szkodzi. Cukier dosypuje się do dań mięsnych, musztardy, kechupu i zup. Mąką zagęszcza się niemal wszystko. Glutaminian sodu znajduje się w większości gotowych dań, mimo że dawno dowiedziono, że może powodować poważne kłopoty zdrowotne; ale badania te jakoś nie mogą się przebić, przez lobbujący na rzecz glutaminianu przemysł.
To co jemy , wpływa na nas zasadniczo. Nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Tak więc, jeśli czujecie się ociężali, smutni, zaspani, nerwowi, albo zbytniu pobudzeni, może czas przyjżeć się swojej diecie?

Więcej o cukrowym nałogu Tu


Zobacz również

5 komentarzy:

  1. Bardzo dobrze że ludzie poznają prawdę i o tym piszą, cukier to powolna trucizna, przekleństwo naszych czasów. Ludzie kompletnie nie wykorzystują wiedzy pokoleń tylko kierują się zaspokajaniem żądz. Wyznacznikiem pokarmu jest smak i wygląd, mało, kto wnika jaka jest wartość odżywcza. To już lepsze są zwierzęta, kierują się instynktem, a my homo sapiens czym? Mając rozum wiedzę ?

    napisał: rafaldobrarada 2012/03/22 11:07:04

    OdpowiedzUsuń


  2. hasło "cukier krzepi" wymyślił Wańkowicz przed wojną i nie ma ono nic wspólnego z powojenną komunistyczną rzeczywistością!

    napisał: Gość: , net05.mlyniec.gda.pl 2012/03/25 15:00:59

    OdpowiedzUsuń
  3. Homo sapiens daje się manipulować, a zwierzęta są w tej szczęśliwej sytuacji, że przynjamniej od takiej manipulacji sa wolne. Powtarza się nam wszędzie, że coś jest zdrowe, dobre, wspaniałe, przeznaczone dla dzieci, naturalne, a my wierzymy na słowo, nie sprawdzamy, bo właściwie wystarcza nam reklamowy autorytet.. Pozdrawiam!


    ale przez tę komunistyczną rzeczywistość było używane....

    OdpowiedzUsuń
  4. ciesze sie, ze sa ludzie, ktorzy pisza w tym temacie. Tak ciezko trafic do ludzi z takimi informacjami!
    Teraz jak nie jesz deserow, ciastek ciasteczek tortow, to jestes wysmiewany. Ze o produktach z bialej maki juz nie wspomne, no bo przeciez podstawa-chleb.

    A o glutaminianie to juz pojecie jest chyba w ogole prawie zerowe. Dziekuje ci za tego posta.

    OdpowiedzUsuń

Twoje komentarze są dla mnie bardzo cenne. Zostaw znak, że byłeś, podziel się swoim doświadczeniem, pamiętaj o empatii.
Komentarze są moderowane.
Dziękuję :)